Krzem
- Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
- Przeczytano: 2993
- 0 komentarze
- Subskrybuj zmiany
- Drukuj
Czy wiesz, że krzem wywiera wpływ na przemianę materii, działa na cały organizm, zwłaszcza na tkankę łączną, oddziałuje na stan naczyń krwionośnych, na wszystkie narządy wewnętrzne, na skórę, włosy, paznokcie i kości. Działa wzmacniająco, regenerująco, oczyszczająco, odtruwająco i przeciwgrzybiczo. Związki krzemu utrzymują odpowiednią elastyczność i odporność naskórka, tkanki łącznej, kości i błon śluzowych, regulują przepuszczalność naczyń krwionośnych, utrudniają odkładanie się tłuszczów i wapnia w ścianach naczyń krwionośnych.
Możliwe zastosowania:
- Zdrowie kości
- Osteoporoza
- Zdrowie układu sercowo-naczyniowego
- Miażdżyca tętnic
- Starzenie się skóry
- Słabe i cienkie włosy
- Słabe i łamliwe paznokcie
- Zdrowie stawów
- Zdrowie dróg moczowych
Integralność tkanki łącznej
Krzem jest niezbędny do syntezy kolagenu – podstawowego białka tkanek łącznych organizmu. Z tego względu jest on niezbędnym składnikiem odżywczym w budowie chrząstki stawowej, tkanki kostnej, wiązadeł, ścięgien, naczyń krwionośnych, tkanki płucnej, skóry, włosów, paznokci, tchawicy i innych tkanek organizmu. Krzem jest składnikiem strukturalnym kolagenu i jest potrzebny do zapoczątkowania procesu budowy kolagenu poprzez enzym o nazwie hydroksylaza prolilowa. Krzem przede wszystkim dba o stabilność strukturalną i wytrzymałość tkanek organizmu.
Zdrowe kości
Krzem koncentruje się w miejscach aktywnego wapnienia w tkance kostnej, ułatwia budowanie macierzy białkowej, w której wapń jest wiązany oraz umożliwia powstawanie głównego składnika kości tj. kryształu apatytu. Nic więc dziwnego, że fakty te dały początek spekulacjom o potencjalnej roli suplementacji krzemem w utrzymaniu zdrowych kości. Badanie przeprowadzone we Francji w 1933 r. wykazało, że suplementacja krzemem przez jeden rok prowadziła do znacznego wzrostu gęstości kości udowej u kobiet z osteoporozą.
Zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Krzem może być cenny dla układu sercowo-naczyniowego (choć obecnie brak badań klinicznych w tym zakresie). Wynika to jednak z badań poświęconych ocenie stężenia krzemu w zdrowych tętnicach w porównaniu z tętnicami zaatakowanymi przez miażdżycę. Szereg badań przeprowadzonych przez Jacqueline Loeper i innych wykazało, że poziom krzemu w tętnicach dotkniętych miażdżycą jest znacznie niższy niż w zdrowych tętnicach. W jednym z badań stwierdzono nawet, że u pacjentów powyżej 60 roku życia stężenie krzemu w tętnicach zaatakowanych przez miażdżycę było czternastokrotnie niższe od stężenia w zdrowych tętnicach. Znaczenie kliniczne tej różnicy wymaga jeszcze pełnego wyjaśnienia w próbach klinicznych, ale mało prawdopodobne wydaje się aby poziom krzemu był bez znaczenia dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Co ciekawe w badaniu z 1980 r. opublikowanym na łamach magazynu „Lancet” podano, że przypadki zgonu z powodu chorób układu krążenia w Anglii są najrzadsze w regionach o największym stężeniu krzemu w wodzie pitnej.
Komentarze
-
Najpierw zaloguj się a potem wyślij komentarz