Czy wiesz jaką ilością soli można się zatruć?
- Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
- Przeczytano: 25884
- 0 komentarze
- Subskrybuj zmiany
- Drukuj
Sól kuchenna bardzo często nazywana jest"białą śmiercią". Ale jednak mało kto potrafi obejść się w kuchni bez niej.
Można przyjąć, iż dawką powodującą zatrucie solą kuchenną jest 0,8% soli w pokarmie i 0,3% soli w wodzie? Spożycie 400-500mg soli na 1kg masy ciała może spowodować uszczerbek na zdrowiu, a spożycie 1000-1500mg może okazać się śmiertelne (każdy organizm może różnie reagować na toksyczność trucizny").
Może się wydawać, że to duża różnica pomiędzy zapotrzebowaniem, a ilością toksyczną i zbagatelizować problem, ale płaska łyżeczka to około 5g=5000mg soli. Czyli 1/10 łyżeczki (szczypta soli) może już zatruć zwierzaka ważącego 1kg, a 1/5 go zabić!
Komentarze
-
Najpierw zaloguj się a potem wyślij komentarz