Zaloguj

Wyszukiwarka produktów

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty!

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Dodane przez w w Czy wiesz, że...
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1720
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

Potas jest jednym z trzech minerałów najważniejszych dla naszego organizmu. Potas jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i zapobiega obrzękom. Zarówno jego niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Jaką rolę w organizmie pełni potas? Jakie są źródła potasu w żywności? W jakich produktach występuje?

Potas to pierwiastek, który zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Jon potasowy uczestniczy w regulowaniu pH komórki i ciśnienia osmotycznego. Potas jest także niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek. Głównymi regulatorami gospodarki potasowej są nerki, co zapewnia utrzymanie stężenia tego pierwiastka na stałym poziomie.

Niedobór potasu - objawy

Puchną ci nogi albo ręce, masz nadciśnienie lub nieregularne bicie serca – to mogą być objawy niedoboru potasu. O braku tego pierwiastka w organizmie mogą też świadczyć skurcze mięśni nóg występujące podczas wysiłku i w upał. W ten sposób organizm sygnalizuje, że wraz z potem uciekło z niego zbyt dużo potasu i trzeba go uzupełnić. O niedoborze potasu może też świadczyć podenerwowanie lub zmęczenie.

Ile potasu potrzebujemy dziennie?

Dorosła osoba powinna dostarczyć organizmowi 2000–3000 mg potasu dziennie.

Kto jest narażony na niedobór potasu?

Środki moczopędne powodują, że wraz z moczem wydalamy potas. Jeśli będziemy stosować je zbyt często i w dużych dawkach, może dojść do zaburzeń równowagi elektrolitowej w organizmie. Podobnie jest z niektórymi lekami nasercowymi i stosowanymi przy nadciśnieniu. Są wśród nich takie, które wypłukują potas z moczem. Wówczas, podczas długotrwałej kuracji, lekarz kontroluje poziom pierwiastka we krwi i w razie potrzeby zaleca uzupełnienie diety preparatami potasu.

Czasem suplementy zaleca się także osobom chorym na cukrzycę, by poprawić ich wrażliwość na insulinę.

Na niedobór potasu są też narażone osoby na diecie odchudzającej, stosujące środki na przeczyszczenie, cierpiące na biegunki albo wymioty. W przypadku zatrucia, aby nie doprowadzić do odwodnienia i uzupełnić stracone elektrolity, trzeba dużo pić (niegazowaną wodę mineralną, słabą lekko osłodzoną herbatę, napary z rumianku, mięty, rozcieńczone soki owocowe).

Nadmiar potasu - czy jest groźny?

Preparatów z potasem nie wolno zażywać bez porozumienia z lekarzem. Jego nadmiar może zaszkodzić, zwłaszcza chorym na nerki. Gdy nie pracują one prawidłowo, czasem dochodzi do gromadzenia się zbyt dużej ilości jonów, a to może zaburzyć pracę serca i nawet zagrozić życiu. Dieta bogata w produkty zawierające dużo potasu, szybko pokryje straty spowodowane przyjmowaniem leku na odwodnienie.Za wysokie stężenie potasu może upośledzić działanie niektórych leków. Np. gwałtowny wzrost poziomu potasu we krwi w połączeniu z pewnymi preparatami przepisywanymi często na niewydolność serca i arytmię (np. z naparstnicą), lub inhibitorami enzymu konwertującego (ACE), stosowanymi z powodu chorób serca i nadciśnienia, potrafi poważnie zaburzyć pracę serca.

Źródła potasu w jedzeniu:

Potas występuje we wszystkich produktach z wyjątkiem tłuszczów i cukrów. Ale najwięcej jest go w suszonych owocach – morelach, figach, jabłkach, rodzynkach, a także w awokado i bananach. Jednak z jedzeniem tych produktów nie przesadzajmy, bo są kaloryczne. Nie żałujmy sobie natomiast pomidorów i ich przetworów. Dobrym źródłem potasu są też ziemniaki, a także owoce cytrusowe i zielone warzywa liściaste.

 

warzywa zawartość potasu mg/100 g produktu owoce zawartość potasu mg/100 g produktu mleko i przetwory mleczne zawartość potasu mg/100 g produktu
soja, nasiona suche 2132 morele, suszone 1666 mleko odtłuszczone, w proszku 1874
fasola biała, nasiona suche 1188 figi, suszone 938 mleko pełne, w proszku 1393
groch, nasiona suche 937 rodzynki, suszone 833 mleko zagęszczone, słodzone 348
soczewica czerwona, nasiona suche 874 awokado 600 jogurt naturalny, 2% tłuszczu  200
chrzan 740 melon 382 napój mleczny jogurtowy 186
pietruszka, liście 695 porzeczki czarne 336 białko jajakurzego 154

 

orzechy zawartość potasu mg/100 g produktu produkty zbożowe zawartość potasu mg/100 g produktu nasiona i ziarna zawartość potasu mg/100 g produktu

orzechy pistacjowe

1090 otręby pszenne 1121 kakao 16%, proszek 1927
migdały 778 musli z owocami suszonymi 564 dynia, pestki 810
orzechy arachidowe 720 musli z rodzynkami i orzechami 443 mak niebieski 963
wiórki kokosowe 660 płatki żytnie 422 słonecznik, nasiona 793

 

mięso zawartość potasu mg/100 g produktu ryby zawartość potasu mg/100 g produktu
mięso z piersi indyka, bez skóry 460 halibut biały, świeży 446
cielęcina, łopatka 395 sardynka w pomidorach 410
mięso z piersi kurczaka, bez skóry 385 makrela, świeża 396
wołowina, polędwica 382 karp, świeży 384
baranina, udziec 380 łosoś, świeży 371
wieprzowinaschabsurowy z kością 343 dorsz, świeży, filety bez skóry 364

 

Ostatnia modyfikacja w
0
URL Trackback dla tego wpisu na blogu

Komentarze