Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności
- Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
- Przeczytano: 1720
- 0 komentarze
- Subskrybuj zmiany
- Drukuj
Potas jest jednym z trzech minerałów najważniejszych dla naszego organizmu. Potas jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i zapobiega obrzękom. Zarówno jego niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Jaką rolę w organizmie pełni potas? Jakie są źródła potasu w żywności? W jakich produktach występuje?
Potas to pierwiastek, który zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Jon potasowy uczestniczy w regulowaniu pH komórki i ciśnienia osmotycznego. Potas jest także niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek. Głównymi regulatorami gospodarki potasowej są nerki, co zapewnia utrzymanie stężenia tego pierwiastka na stałym poziomie.
Niedobór potasu - objawy
Puchną ci nogi albo ręce, masz nadciśnienie lub nieregularne bicie serca – to mogą być objawy niedoboru potasu. O braku tego pierwiastka w organizmie mogą też świadczyć skurcze mięśni nóg występujące podczas wysiłku i w upał. W ten sposób organizm sygnalizuje, że wraz z potem uciekło z niego zbyt dużo potasu i trzeba go uzupełnić. O niedoborze potasu może też świadczyć podenerwowanie lub zmęczenie.
Ile potasu potrzebujemy dziennie?
Dorosła osoba powinna dostarczyć organizmowi 2000–3000 mg potasu dziennie.
Kto jest narażony na niedobór potasu?
Środki moczopędne powodują, że wraz z moczem wydalamy potas. Jeśli będziemy stosować je zbyt często i w dużych dawkach, może dojść do zaburzeń równowagi elektrolitowej w organizmie. Podobnie jest z niektórymi lekami nasercowymi i stosowanymi przy nadciśnieniu. Są wśród nich takie, które wypłukują potas z moczem. Wówczas, podczas długotrwałej kuracji, lekarz kontroluje poziom pierwiastka we krwi i w razie potrzeby zaleca uzupełnienie diety preparatami potasu.
Czasem suplementy zaleca się także osobom chorym na cukrzycę, by poprawić ich wrażliwość na insulinę.
Na niedobór potasu są też narażone osoby na diecie odchudzającej, stosujące środki na przeczyszczenie, cierpiące na biegunki albo wymioty. W przypadku zatrucia, aby nie doprowadzić do odwodnienia i uzupełnić stracone elektrolity, trzeba dużo pić (niegazowaną wodę mineralną, słabą lekko osłodzoną herbatę, napary z rumianku, mięty, rozcieńczone soki owocowe).
Nadmiar potasu - czy jest groźny?
Preparatów z potasem nie wolno zażywać bez porozumienia z lekarzem. Jego nadmiar może zaszkodzić, zwłaszcza chorym na nerki. Gdy nie pracują one prawidłowo, czasem dochodzi do gromadzenia się zbyt dużej ilości jonów, a to może zaburzyć pracę serca i nawet zagrozić życiu. Dieta bogata w produkty zawierające dużo potasu, szybko pokryje straty spowodowane przyjmowaniem leku na odwodnienie.Za wysokie stężenie potasu może upośledzić działanie niektórych leków. Np. gwałtowny wzrost poziomu potasu we krwi w połączeniu z pewnymi preparatami przepisywanymi często na niewydolność serca i arytmię (np. z naparstnicą), lub inhibitorami enzymu konwertującego (ACE), stosowanymi z powodu chorób serca i nadciśnienia, potrafi poważnie zaburzyć pracę serca.
Źródła potasu w jedzeniu:
Potas występuje we wszystkich produktach z wyjątkiem tłuszczów i cukrów. Ale najwięcej jest go w suszonych owocach – morelach, figach, jabłkach, rodzynkach, a także w awokado i bananach. Jednak z jedzeniem tych produktów nie przesadzajmy, bo są kaloryczne. Nie żałujmy sobie natomiast pomidorów i ich przetworów. Dobrym źródłem potasu są też ziemniaki, a także owoce cytrusowe i zielone warzywa liściaste.
warzywa | zawartość potasu mg/100 g produktu | owoce | zawartość potasu mg/100 g produktu | mleko i przetwory mleczne | zawartość potasu mg/100 g produktu |
soja, nasiona suche | 2132 | morele, suszone | 1666 | mleko odtłuszczone, w proszku | 1874 |
fasola biała, nasiona suche | 1188 | figi, suszone | 938 | mleko pełne, w proszku | 1393 |
groch, nasiona suche | 937 | rodzynki, suszone | 833 | mleko zagęszczone, słodzone | 348 |
soczewica czerwona, nasiona suche | 874 | awokado | 600 | jogurt naturalny, 2% tłuszczu | 200 |
chrzan | 740 | melon | 382 | napój mleczny jogurtowy | 186 |
pietruszka, liście | 695 | porzeczki czarne | 336 | białko jajakurzego | 154 |
orzechy | zawartość potasu mg/100 g produktu | produkty zbożowe | zawartość potasu mg/100 g produktu | nasiona i ziarna | zawartość potasu mg/100 g produktu |
1090 | otręby pszenne | 1121 | kakao 16%, proszek | 1927 | |
migdały | 778 | musli z owocami suszonymi | 564 | dynia, pestki | 810 |
orzechy arachidowe | 720 | musli z rodzynkami i orzechami | 443 | mak niebieski | 963 |
wiórki kokosowe | 660 | płatki żytnie | 422 | słonecznik, nasiona | 793 |
mięso | zawartość potasu mg/100 g produktu | ryby | zawartość potasu mg/100 g produktu |
mięso z piersi indyka, bez skóry | 460 | halibut biały, świeży | 446 |
cielęcina, łopatka | 395 | sardynka w pomidorach | 410 |
mięso z piersi kurczaka, bez skóry | 385 | makrela, świeża | 396 |
wołowina, polędwica | 382 | karp, świeży | 384 |
baranina, udziec | 380 | łosoś, świeży | 371 |
wieprzowina, schabsurowy z kością | 343 | dorsz, świeży, filety bez skóry | 364 |
Komentarze
-
Najpierw zaloguj się a potem wyślij komentarz