Magnez: Dlaczego jest tak ważny? Gdzie go znaleźć?
- Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
- Przeczytano: 1438
- 0 komentarze
- Subskrybuj zmiany
- Drukuj
Racjonalna i zbilansowana dieta jest podstawą zachowania dobrego zdrowia. Dzięki niej dostarczmy do organizmu wiele cennych witamin i minerałów, które są niezbędne, aby poprawić odporność oraz wesprzeć działanie i pracę wielu układów. Jednym z kluczowych pierwiastków jest magnez, który odpowiada za sprawną pracę mięśni, przesyłanie sygnałów nerwowych oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi.
Magnez występuje w wielu produktach spożywczych, ale i tak wiele osób cierpi na jego niedobór, który może być bardzo groźny dla organizmu. Jak temu zapobiegać? Jak odpowiednio go suplementować?
Co trzeba wiedzieć o tym pierwiastku? Przekonajmy się.
Pierwiastek życia:
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w życiu człowieka. Szacuje się, że odpowiada za prawie 300 procesów w organizmie. Nie tylko wpływa na prawidłową prace układów nerwowego, krążenia i odpornościowego, ale też odpowiada za budowę kości i stawów, może regulować ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegać arytmii, astmie oraz cukrzycy typu drugiego. Poza tym wspiera pracę układu trawiennego. Z tego względu magnez nazywany jest pierwiastkiem życia. Jego niedobory mogą mieć poważne konsekwencje i narazić zdrowie na niebezpieczeństwo.
Gdzie można znaleźć magnez?
Magnez jest pierwiastkiem, który naturalnie występuje w wielu artykułach spożywczych. Jego bogatym źródłem są produkty pełnoziarniste: pieczywo razowe, otręby i płatki owsiane oraz zboża (kasza gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, kukurydza). Nie można zapominać, że ogromne pokłady magnezu znajdują się w różnych orzechach i pestkach (dyni i słoneczniku). W diecie nie może zabraknąć świeżych owoców (pomarańczy, bananów i jabłek), a także warzyw (strączków, brokułów, sałaty, marchwi, pietruszki). Znanym źródłem magnezu jest również naturalne kakao, produkty mleczne, a także mięso (tłuste ryby morskie, wieprzowina, wołowina). Choć pierwiastek ten naturalnie występuje w wielu produktach, to wiele osób boryka się z jego niedoborem. Dlaczego?
Komentarze
-
Najpierw zaloguj się a potem wyślij komentarz