Czujesz, że coś niszczy Twoje zdrowie? To może być kandydoza!
- Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
- Przeczytano: 6663
- 0 komentarze
- Subskrybuj zmiany
- Drukuj
Czujesz, że coś niszczy Twoje zdrowie?
Cierpisz z powodu braku energii i zmęczenia?
Wmawiają Ci, że wymyślasz nieustannie nowe choroby?
Masz problemy z trawieniem, skórą, depresją?
Być może przyczyną takiego stanu rzeczy jest grzybica zwana kandydozą, czyli stan osłabienia systemu odpornościowego, w którym przestaje on pełnić swoją rolę ochronną przed rozwojem zakażenia grzybiczego, a choroba obejmuje stopniowo kolejne narządy wewnętrzne organizmu. Może to powodować m.in. nerwice, depresje, alergie, przewlekłe zapalenie zatok, refluks, zespół jelita drażliwego, zaparcia, biegunki, grzybice paznokci, dróg rodnych, skóry, dolegliwości uszne, mięśniaki, endometriozę, niedoczynność tarczycy, hipoglikemię, trądzik, a także dużo bardziej poważne schorzenia, takie jak: choroby autoimmunologiczne, fibromialgię, toczeń, autyzm, zaburzenia psychiczne, a nawet nowotwory.
Jak to możliwe, że przerost drożdżaków ma aż tak duże znaczenie dla naszego zdrowia, skoro wielu ludzi nawet nie wie o ich istnieniu? Niewiedza ta wynika z faktu, iż medycyna zachodnia (klasyczna) uparcie ignoruje wpływ nadużywanych leków na receptę – zwłaszcza antybiotyków – oraz innych czynników, takich jak dieta czy zanieczyszczone powietrze, na rozwój grzybicy organizmu.
Czym jest candida?
Candida albicans jest nieszkodliwym drożdżakiem, to rodzaj grzyba, który występuje naturalnie w organizmie każdego z nas: mężczyzny, kobiety i dziecka. U zdrowego człowieka zasiedla on przewód pokarmowy, błony śluzowe i skórę, ale nie czyni żadnych szkód. Jeśli jednak dojdzie do nadmiernego rozmnożenia tych nieszkodliwych drożdżaków, mogą one przybrać postać bardzo szkodliwego patogenu. Przerost grzybów Candida, które wydzielają szkodliwe produkty uboczne – mykotoksyny – może dotyczyć dowolnego narządu lub układu w organizmie.
Czynniki sprzyjające kandydozie (grzybicy)
Główne przyczyny przerostu Candida albicans to przyjmowanie antybiotyków, sterydów (np. kortyzon i prednizon) oraz tabletek antykoncepcyjnych, a także: zastępcza terapia hormonalna, nieprawidłowa dieta, chemioterapia, radioterapia, nadużywanie alkoholu i tytoniu, stosowanie używek, silny stres. Przerostowi drożdżaków sprzyja również zatrucie metalami ciężkimi z plomb amalgamatowych, a także ołowiem i kadmem z zanieczyszczonego powietrza. Wszystkie wymienione czynniki bezpośrednio lub pośrednio niszczą korzystne bakterie w układzie pokarmowym, umożliwiają tym samym rozwój drożdżaków.
Grzybica rozwija się także pod wpływem diety bogatej w rafinowane cukry i węglowodany, produkty mleczne, alkohol i przetworzone produkty żywnościowe. Gdy dojdzie do zaburzenia równowagi organizmu, drożdżaki rozmnażają się i karmią się wtedy cukrem w każdej możliwej postaci – alkoholu, deseru, białej mąki, produktów mlecznych (mleko, ser itp.). Namnażaniu grzyba sprzyja również stres, który podnosi poziom cukru we krwi. Najpierw pojawiają się łagodne dolegliwości zdrowotne, które w miarę upływu lat przyjmują postać coraz bardziej poważniejszych schorzeń. Miejscowe leczenie objawów grzybicy bez usunięcia kandydozy ogólnoustrojowej jest pozbawione sensu.
Sposób na kandydozę
Celem leczenia kandydozy jest zabicie grzybów i pozbycie się nadmiaru drożdżaków. Nie można ich całkowicie wyeliminować z organizmu, ale można przywrócić równowagę flory jelitowej. Wymaga to przyjęcia strategii dwutorowej. Po pierwsze – należy przyjmować środek przeciwgrzybiczny na przerost drożdżaków, a po drugie – należy zmodyfikować dietę w celu złagodzenia grzyba. Leczenie jest proste, lecz wymaga staranności, dyscypliny oraz wytrwałości, które pozwolą na osiągnięcie celu.
Przyjmowanie preparatu przeciwgrzybicznego – ziołowego lub farmaceutycznego – jest kluczową kwestią. Specyfiki ziołowe są dużo bardziej bezpieczne od wielu leków farmaceutycznych, które obciążają wątrobę.
Ziołowe składniki przeciwgrzybiczne:
- czarny orzech (szary orzech)
- ekstrakt z oregano
- kwas kaprylowy
- goździk, piołun, imbir, czosnek
- Pau d’arco (lapacho)
- ekstrakt z pestek grejpfruta
Orzech czarny (orzech szary), piołun i goździk w preparacie Fresh Green Walnut - są pomocne przy niestrawności, nieżytach przewodu pokarmowego, gdyż wykazują działanie odkażające i odrobaczające oraz pobudzają trawienie. Brązowy barwnik zawarty w zielonej łupinie zawiera jod organiczny, który ma antyseptyczne i uzdrawiające właściwości. Łupina orzecha jest wykorzystywana by zachować odpowiedni poziom cukru i spalić zalegające toksyny i tłuszcze.
Candida Support plus to unikalna formuła starannie zaprojektowana dla uwolnienia organizmu od candida albicans. W jej skład wchodzi m.in.:
Pau d’ Arco pomocny w zwalczaniu pasożytów, zakażeń grzybiczych, obniża poziom cukru we krwi, ułatwia trawienie. Roślina zawiera dużą ilość żelaza, działa krwiotwórczo, jednocześnie detoksykacyjnie: oczyszcza krew i narządy wewnętrzne od nadmiaru toksyn i trucizn, wzmaga odporność organizmu. Ma działanie antybiotyczne, przy czym nie wykazuje działań ubocznych.
Ekstrakt z oregano zwalczający wiele różnych stanów bakteryjnych i grzybiczych. Posiada on właściwości terapetyczne w przypadku wystąpienia drożdżaków Candida Albicans, infekcji pochwy czy różnych innych zakażeń. Wykazuje również silne działanie obronne, przeciwko bakteriom E coli i salmonelli oraz zatrzymuje rozwój pasożytów w organizmie.
Kwas kaprylowy (Acidum caprylicum) jest kwasem tłuszczowym nasyconym występującym w tłuszczach roślinnych (kokosowy, palmowy) oraz zwierzęcych. Pomaga regulować wzrost grzybów drożdżowych i podtrzymywać naturalną równowagę mikroorganizmów w jelicie grubym, nie przeszkadzając w namnażaniu bakterii niezbędnych dla zdrowia. Pobudza regenerację nabłonka jelita grubego i poprawia funkcje absorpcyjne jelit. Przyspiesza gojenie owrzodzeń jelita cienkiego i grubego. Zapobiega zmianom zapalnym w ścianie jelit. Ma zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz kandydozy jelit.
Wprowadzenie odpowiedniej diety jest „drugą linią ataku” na drożdżaki i grzyby.
Wskazane jest usunięcie następujących produktów spożywczych:
- Cukru i wszelkich z niego wyrobów
- Sztucznych słodzików, miodów, słodów roślinnych z wyjątkiem stewii i ksylitolu
- Produktów mlecznych z wyjątkiem masła
- Przypraw zawierających glutaminian sodu i konserwanty
- Potraw typu Fast food
- Margaryn i rafinowanych olejów
- Wędlin zawierających konserwanty
- Owoców (oprócz cytryn, jabłek i kwaśnych grejpfrutów)
- Pieczywa pszennego z rafinowanej mąki na drożdżach
- Dań podgrzewanych w kuchence mikrofalowej
Więcej rzetelnych informacji znajdziesz w publikacji "Grzyby Candida przyczyną większości chorób"
Komentarze
-
Najpierw zaloguj się a potem wyślij komentarz